Pijl

4 vragen

OVER HYGIËNE

eTouch11_hygiene_vraag_1_61b77a_ebf4ec

eTouch11_hygiene_vraag_2

Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de geldende norm betreffende hygiëne. Om u meer inzicht te geven beantwoordt ons hygiëneteam daarom een aantal vragen.

eTouch11_hygiene_vraag_3

eTouch11_hygiene_vraag_4

nr-1


Mag ik laminaatverpakkingen stapelen in de autoclaaf?

Nee! Condens wordt tijdens de droging weer water en dit moet weg. Daarom staan sterilisatoren overwegend achterover hellend op het werkblad in de sterilisatieruimte. Door te stapelen wordt het lastiger om tot een goede droging te komen. De beste manier om een sterilisator te beladen is door de verpakkingen rechtop te zetten.

nr-1


Zijn zelfklevende laminaatverpakkingen toegestaan in Nederland?

In Nederland is deze manier van verpakken geoorloofd. Het is echter van groot belang dat de kleefrand goed wordt gesloten. Dit is vaak niet het geval, waardoor de noodzakelijke barrière niet wordt gecreëerd en het instrument feitelijk onverpakt en dus niet steriel blijft. Een beter alternatief is de gebruik van een sealapparaat.

nr-1


Hoe blijven implantaatcassettes steriel?

Grote laminaatverpakkingen zijn lastig te sluiten. Door non-woven doeken te gebruiken blijft de inhoud steriel tot het moment dat het uitgepakt wordt. Een sterilisatiecontainer is ook een uitstekend middel om in te zetten. Melag heeft speciaal voor de hoge implantaatcassettes een inzetrek voor hun sterilisatoren waar twee van deze cassettes inpassen. Het gebruik van een goed passend rek is nodig omdat het te steriliseren materiaal geen contact met de mantel mag hebben.

nr-1


Welke categorieën autoclaven zijn er?

  • N staat voor ‘naked’, en is alleen geschikt voor onverpakte en massieve instrumenten
  • S staat voor ‘special’, de fabrikant geeft aan voor welk type instrument de autoclaaf geschikt is. De DAC Universal is bijvoorbeeld alleen geschikt voor hand- en hoekstukken
  • B staat voor ‘BIG’, deze autoclaaf kan ieder soort instrument steriliseren. Verpakt en onverpakt, massief of hol
Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan