Pijl

Dental Union

PRAKTIJKCASE

 

Op elf locaties zetten de tandartsen, mondhygiënisten en assistenten van JTV Mondzorg voor kids zich zes dagen per week in voor kindertandheelkunde.

Mondzorg, preventie, voorlichting: alles om kinderen te helpen een mooi en gezond gebit te krijgen en te houden. En komen de kinderen niet naar de tandartspraktijken, dan worden ze opgehaald. Of ze stappen bij hun school of in hun wijk in een van de mooie Dental Cars van JTV Mondzorg voor kids.

DE GEVREESDE BUS
Alleen in de historie heeft JTV Mondzorg voor kids nog iets te maken met de ouderwetse schooltandarts. De huidige stichting zonder winstoogmerk vindt zijn oorsprong in die toenmalige ‘overheidstandarts’. Verder gaat de vergelijking tussen behandeling in de gevreesde bus van ruim 30 jaar geleden en de moderne zorg van JTV Mondzorg voor kids behoorlijk mank. Zeker als je kijkt naar de patiëntvriendelijkheid, de expertise, de professionaliteit en de geavanceerde uitrusting van de gespecialiseerde praktijk van nu.

MAATSCHAPPELIJKE DRIVE
Bij de organisatie werken zo’n 90 professionals in o.a. Cuijk, Oss, Nijmegen, Rotterdam en Veghel. Inmiddels zijn er ook al vergevorderde plannen voor een praktijk in Arnhem. “Daar bleek bij navraag op scholen dat bijna een kwart van de kinderen niet of niet regelmatig naar de tandarts gaat”, zegt Raoul Trentelman, sinds 2,5 jaar algemeen directeur van de stichting. JTV Mondzorg heeft namelijk niet alleen de specialisatie, maar ook de maatschappelijke drive om de mondgezondheid van kinderen, met name die in een kwetsbare positie zitten, te verbeteren.

POETSHOEK VOOR ALLE MATEN
De vestiging in Oss is recent compleet verbouwd in samenwerking met Dental Union. Er zijn vijf moderne ‘open’ behandelkamers ingericht, met elk een prachtige kamerbrede foto in steeds een ander thema. De op maat gemaakte poetshoek is trapsgewijs ingericht voor drie maten kinderen. De Dental Cars werden vernieuwd en zijn nu complete, moderne mobiele tandartsenpraktijken. Raoul Trentelman: “Dental Union is al jaren onze leverancier, maar sinds een tijdje is die relatie verder verdiept. DU is echt een partner bij dit soort projecten voor advies, ontwerp en de realisatie. En ook bij projecten buiten de praktijk, zoals bij voorlichting en communicatie. Het is een heel open en prettige samenwerking.”

“DU is echt een partner bij dit soort projecten voor advies, ontwerp en de realisatie”

ALLE VRIJHEID VOOR TANDARTSEN
“Verder hebben we de tandartsen en medewerkers nauw betrokken bij ontwerp en inrichting. Iedereen is in loondienst bij de stichting – ook de tandartsen – en dat betekent juist dat iedereen zich verantwoordelijk voelt voor de beslissingen die we nemen en de kant die we opgaan. Elke tandarts, mondhygiënist, verzorgende en assistent krijgt alle vrijheid en ondersteuning om zich te blijven ontwikkelen. En ook als vakmens kom je hier volledig aan je trekken met alle moderne en geavanceerde apparatuur.”

DENTAL CARS VOOR DE DEUR
De praktijk in Oss was tien weken dicht tijdens de ingrijpende verbouwing. Het hele pand werd kaal gemaakt en opnieuw ingericht. Apparatuur, looproutes, sterilisatie: alles is vernieuwd. Tijdens de sluiting stonden de Dental Cars voor de deur zodat de behandelingen gewoon door konden gaan. Behalve de vijf units voor kinderen, is in deze praktijk ook een aparte kamer met Planmeca Sovereign behandelunit. Deze kamer is speciaal ingericht voor ouderen. Dat is een volgende stap voor de organisatie: mondzorg voor ouderen.

SPECIAAL VOOR KWETSBARE GROEPEN
“We zijn sterk in mondzorg voor kwetsbare groepen”, zegt Raoul Trentelman. “Daar hebben we tientallen jaren ervaring in. We bereiken veel kinderen die een drempel ervaren in de toegang tot tandheelkundige zorg en/of rust en extra aandacht nodig hebben. Mondzorg voor ouderen is niet hetzelfde als die voor kids, maar er zijn wel parallellen. Veel ouderen hebben nauwelijks toegang tot de tandarts en er zijn niet veel praktijken met een specialisatie daarin. Wij gaan daar graag verandering in brengen.“

JTV mondzorg voor kids zoekt nog tandartsen. Interesse? Stuur dan een e-mail naar info@mondzorgvoorkids.nl.
Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan